Despre PAL și MDF

Odata ce am devenit, fie si intr-o mica masura, interesati de mobilier, ne-am lovit probabil cu totii de termene precum PAL si MDF. Totuși, puțini sunt cei care știu cu exactitate ce provenienta au aceste materiale si care este diferenta dintre ele.  Cel putin noi, in calitate de producatori, ne-am confruntat foarte des cu aceasta situatie de-a lungul activitatii noastre, primind in repetate randuri intrebari in acest sens  si tocmai din acest motiv ne-am propus ca in acest articol sa dezbatem pe indelete acest subiect.

Ambele materiale au la baza particule de lemn reciclat provenit din produse secundare rezultate in urma prelucrarii de cherestea, rariri de padure, lemn scos din uz, etc., si au aparut ca raspuns la cresterea continua a cererii de materie prima pentru productia de mobilier. Traim intr-o epoca a consumerismului, va dati seama ce efect devastator ar avea asupra mediului daca s-ar fabrica doar mobilier din lemn masiv?

PAL-ul este un material obtinut prin presarea particulelor lemnoase,  la temperaturi inalte, utilizand rasini sintetice ca agent de legatura. Stratul interior contine particule grosiere, in timp ce straturile exterioare sunt formate din particule mult mai fine, in scopul obtinerii unei suprafete rezistente si plane, care se finiseaza cu o pelicula de melamina sau furnir, cea dintai varianta fiind cea mai uzuala.  Avantajul in cazul melaminei se traduce prin multitudinea de culori si finisaje,  de la nuante de baza pana la fibra proeminenta de lemn, ambele in varianta mata sau lucioasa.

MDF-ul este un material care are la baza acelasi principiu de prelucrare ca si in cazul PAL-ului, cu precizarea ca particulele continute de acesta sunt mult mai fine, iar in combinatie cu rasinile sintetice folosite pe post de liant, rezulta o placa foarte dura cu suprafata foarte fina. MDF-ul are o desitate mai mare decat cea al PAL-ului ceea ce il face prelucrabil pe suprafata.Marele avantaj al MDF-ului este ca marginile fronturilor pot fi rotunjite, eliminand astfel necesitatea aplicarii unui cant, obtinandu-se un aspect mult mai elegant si compact. Suprafata dura si fina permite, de asemenea, decuparea in relief a diferitor modele pe fronturi, care poarta denumirea tehnica de frezare.